Gülüş Tasarım

Gülüş Tasarım

Estetik bir gülüş her zaman kişinin bir adım önde olmasını sağlayan bir durumdur. Beyaz ve muntazam bir gülüş kişinin psikolojik durumunu, özgüvenini ve sosyal ilişkilerini birinci derecede etkiler. Dolayısıyla çocuk veya yetişkin ayrımı olmaksızın herkes güzel ve etkileyici bir gülüş ister.

Gülüş tasarımı hekimin sanatsal becerisini de kullanarak hastasına özel belirlediği kriterler doğrultusunda ,hastasının da isteklerini göz önünde bulundurarak oluşturduğu bir planlamadır.

Nasıl Belirlenir?

Gülüş tasarımı için kullanılan bazı kriterler şunlardır;

  • Cinsiyet: Erkek ve kadınlarda yüz ve genel hatlar farklı olduğu gibi dişlerin ve gülüşün olması gereken şekilleri de farklılık gösterir.
  • Yüz Hatları: Yüz hattının geometrik şekli dişlerin olması gereken şeklini gösterir. Örneğin kare bir yüzde oval veya yuvarlak dişler doğal bir görünüm vermeyecektir.
  • Yaş: Gençlerde dişler daha beyaz, uçları hafif girintili çıkıntılıdır ve aralarında boy farkları göze çarpar. Yaş ilerledikçe aşınmalar olacağından dişler düz, daha keskin hatlı ve daha koyu bir hal alırlar.
  • Gülüş hattı : Üst dişlerin uçlarını birleştiren hayali çizgi ile alt dudağın kavsi aynı olmalıdır.
  • Dudak Hattı : Üst dudak, dişetlerinin sadece dişler arasında kalan üçgen pembe sahaların görünmesine izin vermelidir.
  • Renk: Dişlerin rengi kişinin ten ve saç rengiyle uyumlu olmalıdır. Doğal diş hiçbir zaman tek renkten ibaret değildir. Dişetine yakın kısım daha koyu, orta kısım biraz daha açık kenar kısmı ise daha açık ve şeffaftır.
  • Altın oran : Örnek vermek gerekirse; üst kesici dişlerin genişliği yüzün genişliğinin; yükseklikleri de yüzün yüksekliğinin 1/16 sı kadar olmalı ki estetik bir görünüm elde edilebilsin. Yüzle dişler arasında ve dişlerin kendi aralarında buna benzer bir takım oranları yakalamak gerekir.
 

Kaç Çeşit Gülüş Vardır?

1-Çekici Gülüş (Sexy Smile)

Bu kategoride ön dişler yan dişlere göre fark edilebilir derecede uzundurlar. Aslında genç bireylerde durum zaten böyledir, ön keserler ilk süren dişler olduğundan zamanla yıpranırlar ve boyları kısalır. Bu da beraberinde yaşlı bir görünüm getirir. Çekici bir gülümsemeye sahip olabilmeniz için ön dişler diğerlerine oranla daha uzun olmalıdır. Ön dişlerin bu şekilde dizaynı size genç, dinamik ve çekici bir gülümseme kazandıracaktır. Bu kategori genç yaştaki bireyler için uygundur.

2-Entellektüel Gülüş (Sophisticated Smile)

Dişler yatay düz bir çizgi üzerine sıralanmışlardır. Entelektüel gülümseme yüze olgun ve bilgili bir ifade verir. Bu gülümseme yüzün alt kısmını daha çok vurgular. Genç yaşlarda dişler ilk sürdüğünde uzunlukları birbirinden farklıdır. Orta yaşlarda ise dişler eşit boylardadır. Estetik dişhekimliği sayesinde bu dezavantajlı durumu avantaj haline getirebilir ve olgun, bilgili ve entelektüel bir gülüş tasarımı yapabiliriz.

3-Sportif Gülümseme (Sporty Smile)

Entellektüel ve Çekici gülüş arasındadır. Orta kesici dişler yan kesicilerden çok az miktarda uzundur. Sportif gülümseme tasarımı, yüzünüze sıradışı, içten ve sıcak bir ifade kazandırır, Bu gülümseme entellektüel gülümseme kadar ciddi ifadeli değil, çekici gülüş dizaynı kadar da çocuksu ve genç değildir.