Kompozit (Beyaz) Dolgular

Kompozit (Beyaz) Dolgular

Kompozit dolgu, amalgam dolgulardan faklı olarak dişe kimyasal olarak da bağlanabilen , estetik bir dolgu maddesidir. Çürük temizlendikten sonra ortaya çıkan boşluğa tabaka tabaka kompozit materyalinin yerleştirilip her seferinde özel bir ışıkla dondurulmasıyla yapılır. Fazlalıklar alınıp şekil verildikten sonra özel disk ve lastiklerle cilası çok güzel yapılmalıdır ki hem estetik açıdan hem de dolgunun uzun ömürlülüğü açısından bu önemlidir.

Amalgam Dolgulara Göre Avantajları Nelerdir?

Amalgam dişe yapışmaz, sadece mekanik olarak tutunur. Onun için küçük bir çürükte bile daha geniş kaviteler hazırlanmalı sağlam diş dokusundan da madde kaldırılmalıdır. Fakat kompozit dişe yapışabildiği için sadece çürüğü kaldırmak yeterlidir.

Amalgamın içindeki civa vücut için toksik (zehirleyici) etkisi olan bir maddedir. Kompozitte bulunmaz.

Amalgam dolguların rengi gri olduğu için ağız içinde hiç de hoş olmayan bir görüntü verirler, ama kompozitler çoğu zaman doğal dişten ayıt edilemezler.

Amalgam dolgular birçok metalin karışımından oluşmuşlardır. Kişide birden çok amalgam dolgu ve değişik metaller kullanılmış protezler varsa ağız içinde galvanik akım denilen istenmeyen ve rahatsızlık verici bir akıma sebep olabilirler.