Hamilelik Ve Öncesi Ağız-Diş Bakımı

Hamilelik Ve Öncesi Ağız-Diş Bakımı

Hamilelik kadınlar ve aileleri için son derece özel, heyecan verici ve bir o kadar da hassas bir dönemdir. Bu dönemde herhangi bir tatsızlık yaşamamak için ağız ve diş sağlığına ekstra önem verilmelidir.

Hamilelik Öncesinde Neden Diş Hekimine Başvurulmalıdır?

Hamilelik planlanıyorsa, nasıl öncesinde bazı testler yaptırıp vücudumuzu hamileliğe hazırlıyorsak, aynı şekilde diş hekimine de başvurmalıyız.

Diş hekimi detaylı bir muayene, eğer gerekiyorsa röntgen ile tespitlerini yapar ve sizi ideal ağız hijyeni ile hamileliğe hazırlar. Hamilelik süresince problem çıkarabileceği düşünülen tüm dişlerin tedavilerini yapar. Mevcut dişeti hastalıklarını ve çürükleri tespit edip tedavi eder. Şüpheli 20 yaş dişlerinin çekimini önerir. Bu dönemde neler yapılıp, neler yapılmaması gerektiğini sizlere detaylarıyla anlatır ve eğer gerekli görürse önleyici ve koruyucu hekimlik dediğimiz diş taşı temizliği, fissur örtücü uygulamaları (dişlerin çiğneme yüzeylerindeki çukurcukların çok ince yüzey dolgularıyla düzleştirilip, yiyecek tutuculuğunu minimuma indirerek çürük oluşma ihtimalinin azaltılması) veya flor takviyeleri ile ağız hijyenini en iyi noktaya getirir.

Hamilelik Döneminde Diş Hekimine Gidilebilir mi?

Kesinlikle evet. Mümkünse hamilelik öncesi, 3. ayda ve 6. ayda diş hekimi ziyaretleri yapılmalıdır ki, anne adayları hem hamilelik dönemlerini hem de bebekleriyle meşgul oldukları ilk günlerini ağız sağlığı açısından da rahat ve huzurlu geçirsinler. Bu dönemde diş hekiminin yapacağı diş taşı ve plak temizliği işlemleri ile anne adayının rahat etmesi sağlanabilir.

Hamilelik Döneminde Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikle beraber yeme alışkanlıklarında da değişiklikler olur. Anne adayları sık sık ve az miktarlarda beslenme ihtiyacı duyarlar. Ağız bakımı da bu yeme sıklığını takip etmelidir.

Hamileliğin ilk 3 ayında sıkça görülen sabah bulantıları diş fırçalamayı, bazen beslenmeyi dahi zorlaştırabilir. Eğer bu bulantılar kusma ile beraber görülürse, ağız bakımı daha da önem kazanmaktadır. Kusmayı hemen takiben diş fırçalamaktansa ağız, bol su ile çalkalanmalıdır. Aksi takdirde mide asidi ile birleşen diş fırçalama işlemi dişlerin yapısında aşınmalara yol açmaktadır. Ancak çalkalamayı takiben 1 saat sonra dişler fırçalanmalıdır.

Hamilelikte Görülen Diş Problemleri Nelerdir?

Hamileliğin ilk dönemlerinde yoğun olarak görülen bulantı ve kusma nedeniyle ağızda asidik bir ortam oluşur ve yine aynı sebepten ağız bakımı da zorlaşır. Böylece, dişler çürümeye daha yatkın hale gelebilirler.

Hamilelik döneminde östrojen ve progesteron hormonlarında artış gözlenir. Hormonal değişime bağlı olarak dişeti problemlerinde de artış görülebilir. Bu problemler dişetlerinde büyüme ve dişeti kanamaları olarak kendini gösterebilir. Böylece ağız ortamı bakterilere karşı çok daha hassas bir duruma gelir. Bakteri aktivasyonun artışı enfeksiyon riskini de artırmaktadır. Bilimsel araştırmalar dişeti hastalığı olan hamilelerde erken doğum ve düşük kilolu bebek riskinin 7 katına çıktığını göstermiştir.

Hamilelik Döneminde Hangi Diş Tedavilerinin Yapılmasında Bir Sakınca Yoktur?

Hamilelik süresince mecbur kalınan her durumda, anne adayının doktorunun bilgisi dahilinde, her türlü acil diş tedavisi yapılabilir. Gebelik sonrasına ertelenmesi mümkün olan tedavilerde anne adayına stres oluşturmamak için beklenmelidir. Ancak, ertelenemeyecek her türlü tedavi için en rahat dönem 3 ile 6 ay arasındaki 2. peridodur. Gerekli görülürse kurşun yelek giydirmek kaydıyla röntgen alınabilir. Özel anestezik solüsyonlarla anestezi uygulanıp ağrı engellenerek her türlü girişim yapılabilir. Gerekli ise, işlem öncesi veya sonrasında doktoru ile yapılan görüşmeler sonucunda ağrı kesici ve antibiyotik kullanımı önerilebilir. Anne adayının hayatının bu belki de en güzel dönemlerinden biri olan hamilelik sürecini rahat geçirebilmesi için, düzenli olarak diş hekimine gitmesi ve bu sürece girmeden, kendisine problem çıkartabileceği düşünülen tüm tedavileri yaptırması tavsiye edilir.